HMS MEDITATIES hoofdstuk 9
HET UNLIMITED PROJECT
INHOUD

1. Voorwoord

1. Inleiding

2. Meister Eckhart
Hier en Nu

3. Levend Zen

4. Hemel en aarde
oefeningen

5. Vraag &
Antwoord

6. Heel het Leven

7. De Drie Initiaties

8. Het Unlimited
Project

9. Zeven Stappen
naar Verlichting

 

1. Dit onderdeel is bedoeld voor hen, die hun hele leven in dienst van „Hemel en aarde" willen stellen. Te vergelijken met de roeping van religieuzen. De idee van de „thuis-retreat" is opgekomen, vanwege het extreme individualisme van vandaag. Wij bevinden ons in de coconfase van de nieuwe cultuur. Alles is immers op zichzelf, „naar binnen" gericht. In plaats van dit negatief te zien, kan de moderne ik-gerichtheid heel goed zijn doorbraak naar het Zelf bewerkstelligen. Dat is de betekenis van deze historische fase, zo je wilt. Het kan een basis zijn voor een vruchtbare rijpingstijd. Ga dus mee met de stroom en spin je in. In het diepe duister, het onbekende, de ondoorgrondelijke Oergrond vindt je transformatie plaats en wordt je nieuwe geboorte - als vlinder - voorbereid. Besef je je roeping om een van de 300 Unlimited te worden, kies er dan totaal voor. Net als iemand die voor het toneel, het conservatorium, de sport of het zakenleven kiest. Het is net als in de maatschappij een kwestie van alles of niets. Het UNLIMITED Project is voor al diegenen die geinitieerd zijn tot Oorspronkelijke. Zet deze stap alleen, wanneer je niet meer hoeft te kiezen, wanneer alle andere keuzen spontaan van je afgevallen zijn. Zolang je nog twijfelt of heen en weer geslingerd wordt tussen verschillende opties, kies dan niet. Het is een teken, dat je er nog niet aan toe bent. Het schema „Zeven stappen naar Verlichting" kan hierbij als leidraad dienen. Wacht totdat je Het vanzelf in de schoot geworpen krijgt. Als het zover is zul je het zeker weten.

2.

Ontwaken vindt plaats in alle tradities. Het staat er in principe los van. In plaats van dus te zeggen: "het verwerkelijken van je Boeddha- of Christusnatuur" - hetgeen een inperking is van de Realiteit - introduceer ik voor een Ontwaakte
een universeel begrip: een Unlimited. 

3. Is de „kogel eenmaal door de kerk", begin dan je leven overeenkomstig je nieuwe roeping in te richten. Het kan zijn, dat er alsnog (pijnlijke) beslissingen gemaakt moeten worden. Het opgeven van een baan, het verlaten van een partner (met wie je toch al niet goed resoneerde), een verhuizing of de uitstap uit je vriendenkring, het kan er allemaal bijhoren. Is dat eenmaal achter de rug, kun je met de eigenlijke inrichting beginnen: materieel, spiritueel, emotioneel en sociaal. Een van de eerste voorwaarden is, dat je simpel gaat leven zonder materiële zorgen. Dit is niet aan welstand gebonden, integendeel. Vooral de rijkeren onder ons hebben een gecompliceerd leven door al het overtollige dat zij met zich meeslepen. Zorg, indien nodig, voor een eigen steungroep, die jouw UNLIMITED Project financieel mogelijk maakt. Richt vervolgens je huis overeenkomstig je nieuwe levensdoel in. Zorg als het even kan, dat er stilte heerst en frisse lucht om je heen. Het kan zijn, dat je, vanwege het optimaal geworteld-zijn, veel „laag bij de grondse meubelen" aanschaft: tapijten, tatami-matten, lage tafels en stoelen, met uiteraard een speciale meditatiehoek of -kamer. Zo min mogelijk afleiding is aan te bevelen, wel veel planten, liever geen dieren. Geen TV, tijdschriften of kranten, spaarzaam radio is toegestaan. Misschien pastelkleuren (natuurverf) op de muren, zoals antroposofen dat doen wellicht. Niet alles volgepropt met inboedel, maar zoveel mogelijk ruimte met enkele mooie dingen is aan te bevelen.

4. Heb je alles redelijk goed voor elkaar, bestudeer je mijn voorstel voor je vrijwillige „huisarrest" en een vast dagprogramma. Het criterium is, dat als je eenmaal besloten hebt het te doen, je er niet meer vanaf wijkt. Hetgeen meteen de eerste test is voor de echtheid van je roeping. Alle 300 neofyten van het UNLIMITED PROJECT waar ook ter wereld, doen hetzelfde programma, hetgeen een troost mag zijn bij eventuele moeilijkheden die zich voordoen. Het bestaat uit het Persoonlijk Integratie Programma (PIP), omvattende de spirituele praktijk van de Tweevoudige Oorsprong, de Emotionele zelf-integratie (ESI) en het Persoonlijke Gezondheidsplan. Dit is de basis, waardoor het dagelijks bestaan een (ononderbroken) oefening wordt. Daarenboven komen dan de meditaties (zie HMS Unlimited Meditaties) en de „Hemel & aarde" oefeningen (facultatief: martial arts). Er is een vaste dagindeling met vroeg op en vroeg naar bed, wandelingen en twee keer per week een halve dag „op liefdespad" (zie boven). De rest van de tijd wordt gevuld met studie van De Oorspronkelijke Traditie. De meeste studenten zullen alleen leven, maar een relatie met een of meerderen behoort tot de mogelijkheden 2). Buiten de eigen kleine kring en het straatwerk („op liefdespad", zie vlg hoofdstuk) zijn je sociale contakten tot een minimum teruggebracht. Uitzonderingen zijn je regelmatige pelgrimages cq je vasten-meditatie bergwandelingen. De totale initiatietijd bedraagt gemiddeld drie jaar. 2) Richtlijnen voor onderlinge relaties worden door HMS met iedere groep persoonlijk overlegd.

5.

Schema dagindeling Thuis-retreat

6.00 uur  (‘s zomers)
7.00 uur  (‘s winters) opstaan en voor open raam hele
                  lichaam droogborstelen
7.15 uur   Hemel & aarde oefeningen
8.00 uur   Wassen en aankleden
9.00 uur   Ontbijt
10.00 uur Wandeling
10.45 uur Studie
12.00 uur Meditatie (naar keuze een van de HMS
                 Meditaties)
12.30 uur Koken en eten (hoofdmaaltijd)
15.00 uur Facultatief meditatie, sauna, massage, studie,
                  martial arts, „op liefdespad", een wandeling,
                  muziekmaken, creativiteit, corresponderen
                  of relaxen
18.00 uur Avondhapje
19.00 uur Hemel & aarde oefeningen
19.45 uur Meditatie
21.30 uur Naar bed

NB. Bovendien de hele dag (bij voorkeur in stilte) ononderbroken beoefenen van de
„Tweevoudige Oorsprong" en de emotionele zelfintegratie.

Het spreekt vanzelf, dat de studenten voortdurend door de leraar worden begeleid in teaching, training en studie. In navolging van andere mystieke tradities worden zij regelmatig op hun innerlijke kwaliteit getest door tweegesprekken, opdrachten en leerstages.

Monnikenkost

6. Hoogwaardige voeding voor lichaam en geest, van bio(eco)logische kwaliteit, met overschot aan basen, gist- en suikervrij, aangepast aan de individuele vertering, overleven temidden van de vervuiling, diervriendelijk, betaalbaar voor iedereen, sober en toch gevarieerd, passend bij het rijke bestaan van een bewust iemand.

7. Het kan niet anders zijn, dan dat bewuste mensen tegenwoordig vrijwillig versoberen. Anderen zijn er door de moeilijker wordende omstandigheden toe gedwongen. Om te overleven, is - sinds de successen van „Een leven lang fit" - nog weer een nieuwe stap in voedingsgewoonte en gezonde levensstijl nodig. We moeten alle lessen van het verleden nu naast elkaar leggen en onze conclusies trekken. Door te eenzijdig accent op fruit en vruchtesappen, kwamen er de laatste tijd teveel klachten van mensen die gasvorming (gisting) kregen. Met alle nare gevolgen van dien: zelfvergiftiging vanuit de darm, hypoglycemie, allergie, hyperactiviteit bij kinderen en candida. Dit kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van een gezonde voeding. Het is dus wel duidelijk geworden, dat wij door de veranderingen in omstandigheden voortdurend onze voedingsgewoonten moeten bijstellen. Mijn criteria voor optimale voeding kunnen daarbij als uitgangspunt gelden: biologische kwaliteit, basenoverschot, aangepast aan de individuele vertering en de kwark-lijnoliekost. Bovendien kan niet genoeg het belang worden benadrukt van het verplaatsen van de hoofdmaaltijd naar de middag. Hoofdmaaltijd in de zin van hoeveelheid. Eet daarom ‘s avonds zo vroeg en zo weinig mogelijk. Ik heb ontelbare mensen - ook van ernstige stoornissen - zien genezen, alleen door deze simpele verandering in de eetgewoonten. ‘s Avonds ben je moe, het maagdarmkanaal is ook moe. Als je dan een hoofdmaaaltijd neemt (en je vertering is al niet optimaal), dan wordt slechts een deel verteert. Het andere deel gaat dan in de nacht over in rotting en gisting met de boven beschreven en andere gevolgen. Onder andere mijn vrouw - Chinese en therapeute traditionele Chinese geneeskunde (TCM) - wees mij op de noodzaak van een voortdurend evenwicht in de voeding, iets wat in China reeds gedurende 2000 jaar in praktijk wordt gebracht.

‘S MORGENS

Vroeg opstaan. Fruit of soep of kwark-lijnoliepap.

* Fruit

8. Alle soorten. Een soort per maaltijd. Zoveel als je honger hebt. Tenminste een half uur tussen de maaltijden. Kleine hoeveelheid gedroogde abrikozen kan toegevoegd worden. Bij opgeblazenheid zoete fruit (zuidvruchten, peren, meloenen e.d.) weglaten. Eventueel wat Biogarde erbij.

* Aardappel-/groentesoep (basensoep)

9.

150 gr. geschilde aardappelen
100 gr. geschilde selderijknol
¾ l groentenat
1 eetlepel tuinkruiden/kruidenzout/nootmuskaat
2 eetl. room of zure room
20 gr. boter/30 gr prei

Fijngesneden aardappelen, prei en selderij in pan met boter lichtjes bruinen, groentenat en zout toevoegen en aan de kook brengen. In kom pureren tot een niet te dikke soep en met room, kruiden en nootmuskaat op smaak brengen. (naar E.Rauch)

* Misosoep

10. Instant uit natuurvoedings- of reformwinkel.

* Kwark-lijnoliepap (zoet)

11. Meng 1 of 2 eetlepels koudgeperste, ongeraffineerde lijnolie met een theelepel tahin (sesampasta) en een scheutje dixap met elkaar. Dan gewenste hoeveelheid magere kwark erbij en weer heel goed mengen, dusdanig dat soort creme ontstaat. Vervolgens gebroken lijnzaad, müssli en fruit toevoegen. NB. De pap steeds vlak voor het gebruik klaarmaken. Lijnolie steeds goed afsluiten en in het donker wegzetten.

‘S MIDDAGS

Hoofdmaaltijd. Salade-/kwark-/tofu-/zeewier-/viscombinaties. Voorbeelden:

* Witte koolsalade

12.

fijngesneden witte kool
1 ui, in dunne ringen gesneden
zeezout
appelazijn, 1 eetl.
zonnebloemolie, 1 eetl.
appeldixap, 1 eetl.
1 augurk, in schijfjes gesneden
dille, karwij, basilicum, van elk 1 theel.

De kool met het zout ongeveer 10 min. kneden en dan de overige ingredienten eraan toevoegen.

* Rauwe rode bietensalade

13.

rode bieten, zeer fijn gesneden
1 uitje, fijn gesneden
1 appel, in kleine stukjes
citroensap, 1 eetl.
zonnebloemolie, 2 eetl.
zeezout, snufje nootmuskaat
basilicum, mierikswortel, 1 theel.
peterselie
theel. honing (of vruchtesuiker)
magere kwark 1/3 pakje of meer.

* Komkommersalade

14.

1 grote komkommer
1 potje Biogarde of yoghurt
zeezout en vers gemalen peper
rozijnen, handje vol
wal- of hazelnoten
1 uitje fijn gesneden
mint, 1 eetl.
evt. een uitgeperst teentje knoflook

* Groene salade, sla of andijvie

15.

knoflook, 1 teentje geperst
gemalen mosterdzaad, ½ theel. (of gewone mosterd)
citroensap of appelazijn, 1 eetl.
zonnebloemolie, 2 eetl.
honing, 1 theel. (of vruchtesuiker)
(avocado of/en stukjes gebakken tofu)
zeezout en versgemalen peper, verder basilicum of thijm

* Tofu-gerecht (1 pers.)

16.

tofu, ½ blok
een bosui
zonnebloemolie, 1 eetl.
sojasaus (zout), 2 eetl.
beetje peper

Maak de tofu fijn, dito uitje, verhit de olie,doe ui in de pan, roer het, dito tofu, beide voor 5 min., voeg soja-saus toe, meng goed, voeg beetje peper toe: klaar. Serveren met verschillende groenten.

* Zeewiersoep (1 pers.)

17.

zeewier, 1 vel (uit chin.winkel)
tomaat, 1
asperge (1) , komkommer (1/3) of spinazie

Hügli soepblokje, ½
shiitake paddestoel, 1
sojasaus, 1 eetl.
wat gesneden bosui
wat gesneden verse coriander
sesamolie

Snij de zeewier in kleine stukjes. Dito tomaat, groenten en shiitake. Breng 2 dl water aan de kook. Voeg soepblokje en sojasaus toe. Dito groenten en kook ze 5 min. Voeg zeewier en ui toe. Dito coriander en paar druppels sesamolie.

* Visschotel

18.

forel, 1
3 gesneden bosuien plus het loof
rijstwijn, 1 eetl. (uit chin.winkel)
sojasaus, 3 eetl.
vruchtesuiker, 2 eetl.
rijstazijn, 1 eetl. (uit chin.winkel)
zonnebloemolie, 2 eetl.
sesamolie, paar druppels

Maak de vis schoon en was hem. Maak verschillende diepe sneden aan beide zijden in de vis overdwars. Wrijf de vis in met sojasaus. Verwarm de olie, bak de ui tot geur eruitkomt, doe de gebakken ui vervolgens in kom. Doe vis in de olie, braad beide zijden goudkleurig, voeg rijstwijn, sojasaus, vruchtesuiker en 1 glas water toe, samen met de gebakken ui. Kook op laag vuur tot vis goed doorbakken is. Dan vuur hoog om „jus" te concentreren. Voeg beetje sesamolie toe. Klaar. Serveren met verschillende groenten, zeewier.

* Kwark-lijnoliepap (pittig)

19.

Kwark-lijnoliecreme als boven. Aanmaak echter zonder dixap. In plaats van müssli en fruit: mespuntje kerry, paprikapoeder of/en snufje peper toevoegen. Vervolgens afalfa, waterkers, tauge, zeewier of sla samen met gebroken lijnzaad erbij. Stukjes augurk en tomaat. Eventueel garneren met wat vis (haring, sardientjes).

* Granenpap

20.

1 kopje bruine rijst
3 kopjes water
fruit, wat rozijnen, kaneel of echte vanille, weinig honing (of vruchtesuiker)

Kook de rijst in water 10 min. Ingredienten toevoegen en nog eens ongeveer 10 min. laten koken op kleine vlam. Op theelicht verder gaar laten worden.

‘S AVONDS

Zeer kleine maaltijd

21.

Licht verteerbaar/ vroeg (liefst voor 18.00 u.)/ (heel) weinig/ vegetarisch/geen rauwkost
* Brood/beleg (tahin, komkommer, tomaat of zelf gemaakt bv van kwark-lijnolie)
* Soep (met wat knäckebrood zonder gist)
* Gekookte groente/rijst/noedels

22.

Aanvullend: Neem vaker fruitdagen (5-6 kleine maaltijden per dag, tenzij je gisting hebt), bijvoorbeeld 3 of 4 keer per maand. Drink dagelijks 2-3 l. vocht (mineraal)water, kruidenthee’s, blauwe rivella, appelsap. Eet lichaamsbewust: eten terwijl je tegelijkertijd je voetzolen op de grond en je adembeweging blijft voelen. Kauw goed. Stop bij het eerste moment van verzadiging. Voel je rijk met weinig. Neem ‘s avonds geen rauwkost. Dat werkt gisting in de hand. Bovenstaande zijn uiteraard slechts aanwijzingen en voorbeelden. Overigens is voor een goede vertering (gezondheid) regelmatige oefening (fitness) minstens zo belangrijk.

Zie ook: Persoonlijk Gezondheidsplan: http://welcome.to/FreeWHC/

Home

© 2000 Copyright by Han Marie Stiekema
Last update: 11/24/04